Főoldal » 2012 » Május » 4 » Lottó
12:17 PM
Lottó

Pár hete egy szombati napon az ország nagy része éppen lottó-lázban égett, én pedig aznap este egy kisebb társasággal vacsoráztam. A vacsora alatti beszélgetés közben természetesen szóba került az akkor éppen milliárdos nagyságrendű lottónyeremény.

Miközben a körülöttünk lévők harsány nevetgélés közepette osztották meg egymással a képtelenebbnél képtelenebb ötleteiket azzal kapcsolatban, ők mire költenék a lottónyereményüket, én megkérdeztem a mellettem ülő fiatal srácot, ő mit kezdene a nyereménnyel? A válasza így hangzott:
-Semmi különöset. Vennék egy nagyobb házat és egy jó autót, de egyébként pontosan ugyanúgy bejárnék dolgozni, mint eddig.

Erre rögtön felfigyeltem. Ezt a fajta választ lehet akár a szerénység jelének tekinteni, vagy akár a visszafogottságnak, de valójában nem erről van szó. Ez a válasz a célok hiányának a jele.
További kérdéseimre adott válaszaiból kiderült, hogy egyébként nincsen különösebben megelégedve a munkahelyével, sőt. De mindennek ellenére úgy gondolta, hogy bármennyi pénze lenne is, az nem segítené hozzá, hogy jobb munkahelyet találjon.

Ennek hallatán Gabriel García Márquez Szerelem kolera idején című könyvében olvasott egyik sor jutott eszembe, ami így hangzott:
"Nem vagyok gazdag. Én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Valóban nem az. A gazdagság fejben dől el! A szegényeket és a gazdagokat, a sikereseket és a kevésbé sikereseket csupán a gondolkodásuk különbözteti meg egymástól, és ez semmilyen vagyontól vagy más egyéb körülménytől nem függ. Lehet valakinek sok pénze, milliárdos lottónyereménye, de a gondolkodása ettől még nem változik meg. Lehet, hogy egy gazdag ember elveszíti a teljes vagyonát, és fejben mégis gazdag marad.

A sikeresek azért sikeresek és elégedettek, azért képesek jó döntéseket hozni, mert alkalmazzák azokat az alapelveket, melyek a jó döntséekhez vezetnek. Akár tudatos ez, akár nem, ők szokásukká tették ezen alapelvek alkalmazását. Az átlagos emberek azért nem érnek el kiemelkedő sikereket, mert a kialakult gondolkodási szokásaik nem segítik őket hozzá a jó döntésekhez.

A legelső ilyen gondolkodási szokás a célok kitűzése. Azok számára, akiknek nincsenek céljaik a lottónyeremény ugyan egy érdekes színfolt lehet az életében, de hamarosan el is tűnik ez a pénz az életéből.
Azon emberek számára, akiknek céljaik vannak teljesen természetes az is, hogy terveik vannak a céljaik megvalósítására. Ők minden pillanatban tudják, hogy most éppen mit miért tesznek, és haladnak is a céljaik megvalósítása felé. Ők lottónyeremények nélkül is képesek vagyont felhalmozni, de arra is képesek, hogy kiegyensúlyozott párkapcsolatot, vagy egészséges életvitelt biztosítsanak maguknak, ha a célorientáltságukat ezen a területen kamatoztatják.

Megtekintések száma: 211 | Hozzáadta:: Alizka | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: